dsc_0131_1

Se spune ca ne facem mult rau unii altora prin vorbe urate, prin jigniri, prin tonul ridicat al vocii. Unii se pot imbolnavi doar de la asta.

Degeaba te hotarasti ca vrei sa traiesti frumos, sa fii bun si iubitor daca esti agasat de jigniri sau tipete. Oricat de puternic ai fi si te-ai putea controla sa nu reactionezi la jigniri, ele te afecteaza.

Si iar imaginatia o ia inaintea realitatii si se duce intr-o lume in care nu poti auzi jignirile. De fapt ar trebui plecat de la sursa : cum spune cineva o vorba urata, traseul ei sa fie deviat, sa nu ajunga la cel caruia i-a fost adresata. Sa se inregistreze undeva. Si cel vizat sa nici nu-si dea seama de asta. Nu se pune problema de cum s-ar putea face asta. Suntem inca aici, nu avem solutiile tehnice din viitor. Noi sa ne continuam visul. La final de an, de sarbatori, sa umbli la depozitul de cuvinte rele pe care ai vrut sa le adresezi si sa-ti dai seama cat de tare ai fi gresit. Pe cele pe care le regreti sa le poti sterge, pe cele pe care inca le-ai mai spune sa nu le poti scoate de acolo.

Cum ar fi lumea fara jigniri ? Oamenii ar putea spune ce gandesc fara sa mai jigneasca. S-ar castiga cu siguranta mult timp. Chiar si oamenii care regreta acum o jignire aruncata intr-un moment de nervi, pe langa neplacerea facuta mai pierd si timp sa se scuze, sa fie iertati, sa mai poata continua discutia de unde o lasasera.

Cred ca putem sa ne facem o idee despre cum s-ar schimba lumea daca ne uitam la un copil mic, crescut eventual singur la parinti, invatat sa fie bun, sa nu vorbeasca urat. Priviti-l cand merge la gradinita si primeste primele cuvinte urate. Privirea aceea care exprima socul si totodata, instantaneu as spune, prima invatatura a raului : «A, deci asa faci daca vrei sa castigi ».

Ce s-ar pierde prin aceste cuvinte deviate din drumul lor ? Intr-un fel, sinceritatea sau un soi de sinceritate care spune «Ma superi foarte tare, de nesuportat in cuvinte frumoase ! ».   Bine, din nou greu de imaginat tehnic acum in ce fel poti opri o jignire spusa in cuvinte frumoase, pentru ca omul este foarte inventiv, mai ales cand este oprit de la ceva…

Si totusi, ce vis frumos…