6

De la bun inceput, cand mi-a venit idea sa scriu despre romanele lui Charles Martin, mi-am dat seama ca imi va fi greu sa scriu o recenzie despre “Unwritten” (“Nescris” – titlul in romana). Insa nu realizasem atunci cat de greu imi va fi. Este o poveste cu un final care reprezinta un nou inceput, una care nu se termina pe ultima pagina, ci merge mai departe, isi gaseste un loc inlauntrul nostru, ne schimba, ne invata sa iubim viata mai mult, mai frumos.  Pentru mine, este o carte “completa”, si parca orice as spune despre ea ar putea fi in plus, ar putea parea inutil, dar… voi incerca. Mi-ar placea sa  pot aduce un “plus culturii” (daca se poate asa ceva), sa prezint o farama care sa-i faca si pe altii sa vrea sa-l descopere pe autor, prin cartile sale.

Aceasta a fost, daca nu gresesc, a treia carte de Charles Martin pe care am citit-o, sa fi trecut vreo 4-5 ani de atunci. Deja gustasem din stilul inconfundabil al autorului si din istorisirile care reinvie pofta de viata, dar pe langa scrisul frumos, pe langa speranta care creste cu fiecare pagina citita, speranta care aduce promisiunea unui nou inceput – frumos, curat – m-a acaparat povestea ale carei nuante si intorsaturi nu reuseam sa le “intrevad” dinainte (se intampla de foarte multe ori sa reusesc sa descopar,  in cartile pe care le citesc, un tipar pe baza caruia deduc ce urmeaza sa se intample, sa “ghicesc” finalul), asa ca nu am avut nici o sansa sa las cartea din maini pentru ca “trebuia” sa inteleg ce se intampla si muream de curiozitate sa aflu cum se termina.

Permiteti-mi sa v-o prezint pe Katie Quinn, o actrita celebra, aflata intr-o liga in care nu reuseste sa intre nimeni altcineva, dar care se confrunta cu probleme ce i se par insolubile si care o impiedica sa-si traiasca viata. Disperarea nascuta din singuratate – Katie afirma, la un moment dat, ca “piedestalul este cel mai singuratic loc din lume” – o face sa incerce sa-si puna capat vietii. Insa viata nu vrea sa o lase din maini si, in ciuda tuturor dezamagirilor, lasand in urma oamenii care incearca sa profite de pe urma faimei ei, care vor sa-si croiasca un nume agatandu-se de numele ei celebru, ii ofera o ancora, un prieten, o figura paterna care reuseste sa inteleaga de ce are Katie nevoie chiar si atunci cand ea nu reuseste sa isi dea seama dupa ce tanjeste inima ei. Parintele Steady (Statornic), despre care toata lumea stie ca este duhovnicul actritei, reprezinta si singura legatura cu lumea a cuiva care, manat de dezamagire, durere si vinovatia pe care si-o adjudeca singur, s-a izolat de oameni undeva, singur, pe o barca, in tinutul celor Zece Mii de Insule din sudul Floridei.

In ciuda tuturor eforturilor, cunostintelor si a inimii sale mari si dornice sa ii ajute pe altii, Steady stie cand un task este peste puterile sale, dar reuseste sa “vada” cum cei doi s-ar putea ajuta reciproc, cum unul il poate salva pe celalalt de el insusi.

Poate cineva sa te scape de tine insuti? Poti imbratisa viata dupa ce tu ai fost cel mai mare acuzator pe care l-ai avut? Exista un nou inceput cand ai uitat cine esti, cand nu poti defini nici macar cine nu esti?

Cei doi vor porni intr-o calatorie din Florida in inima Frantei, calatorie care ii va pune fata in fata cu trecutul si ii va obliga sa-si infrunte demonii, va deschide rani vechi, dar nu de dragul de a fi rascolite, ci pentru a fi vindecate, o aventura care ii va face sa-si descopere, fiecare, povestea nescrisa a trecutului, dar mai ales pe cea a viitorului.

Charles Martin arata lumii o fata ascunsa a celebritatii, pretul mare platit de cei pe care lumea ii inalta pe un piedestal, tragedia traita de cineva caruia i se fura linistea si intimitatea. Eroul cartii remarca, la un moment dat ca “Barbatul, sau femeia, nu sunt facuti sa li te inchini. Nu sunt croiti pentru asta. Viata sub lumina reflectoarelor, pe piedestal, in varful piramidei, este singuratica, stranie, nefericita si ucide sufletul“.

Va invit sa descoperiti o poveste despre oameni in care poti avea incredere, intr-o lume plina de egoism, despre prieteni adevarati, care nu vor cauta sa profite de tine si de pozitia ta in societate, o poveste despre speranta renascuta, despre redescoperirea placerii de a trai, despre posibilitatea de a avea un viitor frumos, dupa ce ne-am impacat cu trecutul, despre descoperirea identitatii, despre puterea, sadita adanc in noi de Cineva mai mare decat lumea, de a depasi obstacolele, de a ne ierta pe noi insine si de a imbratisa viata. O poveste despre curiozitatea care te face sa mergi inainte pentru a descoperi capitolele nescrise ale aventurii care poarta numele de viata.