by Cristina Cautis
Definitia dexonline, CULTURĂ : Totalitatea valorilor materiale și spirituale create de omenire și a instituțiilor necesare pentru comunicarea acestor valori. Faptul de a poseda cunoștințe variate în diverse domenii; totalitatea acestor cunoștințe; nivel (ridicat) de dezvoltare intelectuală la care ajunge cineva.
OM DE CULTURĂ: Persoană cu un nivel intelectual ridicat, care posedă cunoștințe universale temeinice.
Analiza notiunii de cultura a fost incercata de multe ori si se dovedeste a fi o provocare. Pornind de la definitie, cultura nu pare a fi destinata doar unui segment redus al populatiei ci este de preferat sa fie promovata pe scara larga pentru a avea sanse crescute de a se transmite mai departe, de a persista si de a se imbogati in felul acesta.
Promovarea culturii nu inseamna doar promovarea artelor asa cum este prost inteleasa de multe ori si nici nu este destinata doar specialistilor din domeniul artelor.
Amintim declaratia lui Miguel de Unamuno y Jugo la dezbaterea intitulata Viitorul culturii, organizata la Madrid, de catre Liga Natiunilor, cand a spus ca dupa 40 de ani de profesorat el nu stie ce este cultura.
Ca sa nu reinventam roata dar si ca sa alegem opera unui roman care, prin originea sa, e mai apropiat de noi ca viziune, luam ca reper scrierile lui Tudor Vianu. Pentru a dobandi cunostinte temeinice (asa cum spune definitia omului de cultura) legate de intrebarea “Ce este cultura ? “, consideram un bun inceput studiul lucrarii “Filozofia Culturii și Teoria Valorilor” a lui Tudor Vianu.
Cautand aceasta carte in librarii constatam ca nu e de gasit, ultima data a fost editata in 1998 la editura Nemira si, cu putin noroc, poate fi gasita in anticariate. Speranta noastra se mai indreapta si spre biblioteci. Analizand aceasta intamplare, ne intrebam unde e setea de cultura a societatii actuale?
Redam cateva observatii ale lui Tudor Vianu din aceasta lucrare:
-‘Pentru a avea cultura, trebuie sa manifestam un anumit patetism al sufletului’
-‘Nu se poate produce cultura decat in cazul cand sufletul este stapanit de o tensiune launtrica’
-‘…vointa culturala sub indoitul aspect al elementului pur volitiv care o constituie si care consta in energie si productivitate launtrica; credinta optimista in temele care neincetat se pun omenirii; valoarea care sa orienteze aceasta energie; bunul cultural in care se intrupeaza aceasta valoare; actul cultural subiectiv care sa pretuiasca bunurile culturale; actul cultural obiectiv care sa intrupeze valorile intr-un material:iata elementele care constituie laolalta continutul notiunii de cultura’
Sa dezvoltam deci acest patetism al sufletului, aceasta vointa a culturii dar si actul cultural obiectiv cu care sa descoperim minunile lumii in care traim.