book3_1

Un tanar sportiv care avea tot ce si-ar putea cineva dori: casatorit cu iubita lui din liceu, respectat de colegi si antrenori deopotriva si ajuns primul pe listele NFL (National Football League), Mathew Rising pierde tot ce avea si tot ce ar fi putut sa-i aduca viitorul chiar in noaptea care trebuia sa insemne inceputul carierei sale glorioase de dupa absolvirea universitatii. Crimele de care este invinuit ii fura libertatea, popularitatea si, cel mai dureros, dragostea si increderea celei fara de care viata isi pierde sensul.

Dupa 12 ani de detentie Mathew se intoarce in orasul natal cu un singur scop: sa o gaseasca pe Audrey, sotia sa. Acest lucru nu este deloc usor, avand in vedere faptul ca nimeni nu a vazut-o dupa proces, si nici nu se poate astepta la ajutor din partea oamenilor care, desi odinioara il idolatrizau, acum ar fi fericiti sa-l vada “ingropat” intr-o inchisoare pe viata.

Audrey isi gaseste refugiul intr-o manastire, unde un copil abandonat reuseste sa-i fure inima – sau ce a mai ramas din ea in urma tradarii dureroase din partea sotului – si sa ii redea curajul si dorinta de a trai. Dupa ce a fost cea mai mare sustinatoare a lui Mathew, Audrey vede in Dalton talentul pe care antrenorii nu par sa-l aprecieze, si ii cere sotului sa-l antreneze, chiar daca acest fapt l-ar putea arunca din nou in inchisoare, pe viata. Oare riscul nu e prea mare pentru Mathew, doar pentru a-i implini o dorinta sotiei sale? Si oare va face o diferenta experienta asta pentru un adolescent, il va ajuta sa descopere cine este el si ce talente ascunde? Oare va veni momentul in care lumea sa creada ca Mathew nu a comis crimele de care este invinuit, oare va veni o zi in care sotia sa va avea din nou incredere in el, o zi in care viata va fi normala?

Desi la inceput mi s-a parut mai greu de urmarit din cauza multor detalii legate de fotbalul american, am fost captivata de poveste si de modul in care autorul te plimba prin lumi necunoscute si totusi parca le stii, iti da intalnire cu personaje ale caror experiente rezoneaza intr-un fel cu trairile tale, te face sa cauti raspunsuri si sa iti evaluezi comportamentul si gandirea intr-o cultura “de gloata”. Lumea care ieri inalta pe cineva in slavi azi arunca in el cu noroi… oare exista o poveste dincolo de aparente si dincolo de ceea ce crede multimea?

Este o poveste in care, din nou, dragostea invinge ura, alunga nelinistea, indeparteaza neincrederea, reda speranta. O poveste in care lumina invinge, oricat de mare ar fi fost intunericul. Povestea cuiva care gaseste totul in momentul in care gaseste raspunsul la intrebarea multimii: “Oare Dumnezeul de vineri seara poate sa domneasca duminica?” (“Can the God of Friday night reign on Sunday?”.

Cred ca si dupa ani de zile imi va rasuna in minte raspunsul lui Mathew: “Exista un Dumnezeu al serii de vineri, dar nu eu sunt acela” (“There is a God of Friday Night, but I am not him”).